K čemu je otvor v nose monopostu?
Mnozí z vás si povšimli, že některé týmy mají uprostřed přední části vozu malý otvor. K čemu slouží? Jedná se o aerodynamický prvek?
- Autor: Petr Hlawiczka
- Přečteno: 4853x
10-11-2009 16:37 - Technika -
Tento otvor uprostřed nosu používali během letošní sezóny týmy BrawnGP, Ferrari, McLaren, Red Bull, Toro Rosso (i když ti si ho často přelepovali) a Williams.
Tato dírka neplní absolutně žádnou aerodynamickou úlohu. K čemu je tedy dobrá? Pomáhá totiž snížit teplotu v kokpitu a díky ní se v něm piloti mohou cítit o něco lépe během velmi horkých závodů.

Nesmíme zapomínat, že teplota v kokpitu dosahuje někdy až 60 °C, proto je tento průduch jednou z mnoha věcí, které týmy vyvinuly, aby pomohly jezdcům.

K dalším vylepšení pro jezdce patří chladící vesta, jíž začali mnozí používat ke konci sezóny. Jedná se o dvouvrstvou textilní strukturu. Vnější vrstva nepropouští vzduch, vnitřní je naopak prodyšná, z tlakuvzdorného trojrozměrného rozpěrného materiálu.
Větráčky ve vnějších kapsách dovnitř vesty vhánějí vzduch přes otvor pro krk a rukávy, ten pak putuje vnitřní vrstvou kolem horní části těla a vychází ven ve spodní části skrz otvory v kapsách.
Chlazení vesty je tedy zajišťováno pouze vzduchem, nikoli ledem či gelem, jak je to u jiných chladicích systémů. Podporuje to vlastní termoregulační systém lidského těla, protože to se ochlazuje odpařováním vysoušeného potu.
Sdílejte článek:
Diskuzní fórum
Díky.

Já jsem si toho všiml až u Rosberga během VC Singapuru, takže podle mě byl první Williams (ale klidně mě opravte, pokud tomu bylo jinak).
Zakazuje se užívání vulgárních výrazů, hanlivých narážek s rasisitickým podtextem a porušování platných zákonů ČR. Redakce si vyhrazuje právo smazat takto závadné příspěvky.
- zakládání témat
- téměř neomezená délka příspěvku
- možnost hlasovat pro příspěvky
Zakazuje se užívání vulgárních výrazů, hanlivých narážek s rasisitickým podtextem a porušování platných zákonů ČR. Redakce si vyhrazuje právo
smazat takto závadné příspěvky.
Další zprávy
Udělejte nám v tom jasno, žádají piloti Mezinárodní automobilovou federaci
Zachovat zákaz týmové režie, nebo...
(přečteno 312x)
McLaren musel před Monzou kvůli přísnějším testům upravovat podlahu
McLaren podobně jako většina...
(přečteno 1045x)
Související zprávy
- 2010-08-30 – Jak to bude s F-kanály v Monze u Ferrari, McLarenu a Renaultu
- 2010-08-06 – Změny na Renaultu v Maďarsku - opět s novými křídly
- 2010-08-04 – Kamión inženýrů - nervové centrum týmu F1
- 2010-07-29 – Úloha předního křídla u vozů F1
- 2010-07-28 – Přední křídla - přeci jen flexibilní?
- 2010-07-26 – Renault R30 - Co se změnilo v Silverstone
- 2010-07-22 – Proměny Ferrari F10 v Silverstone
- 2010-07-08 – Co je to CFD?
- 2010-05-24 – Williams FW32 - Vývoj vozu od představení po Barcelonu (2. část)
- 2010-05-23 – Williams FW32 - Vývoj vozu od představení po Barcelonu (1. část)